- 200-300g. Świerzych krewetek bez pancerza.
- szklanka piwa
- szklanka mąki
- jedno jajko
- olej
Do przygotowania krewetek w piwie musimy przygotować płynne ciasto podobne jak do tradycyjnych naleśników. W tym celu należy użyć szklanki piwa, mąki oraz jedno jajko. Całość przyprawić do smaku, popieprzyć i posolić. Wszystko należy dokładnie wymieszać aż do jednolitej konsystencji. Na rozgrzany rondel z dużą ilością oleju umieszczamy krewetki zanurzone wcześniej w cieście. Nasze krewetki powinny pływać w oleju około 4min. tak aby ich kolor był zarumieniony a otoczka chrupiąca. Po wyjęciu krewetki wykładamy na papier aby pozbyć się nadmiaru oleju.
Zarówno jak i do innych krewetek możemy użyć sosu czosnkowego jak i cytryny, którą skropimy naszą potrawę.
Aby przygotować sos należy użyć:
- jogurt naturalny
- przyprawy tzatzyki
- czosnek
Czas przygotowania (40min)
Smacznego!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz