środa, 13 lutego 2013

Kulinaria (Dziś - Krewetki w piwie)

Aby przygotować Krewetki w piwie potrzebować będziemy:

  • 200-300g. Świerzych krewetek bez pancerza.
  • szklanka piwa
  • szklanka mąki
  • jedno jajko
  • olej 


Do przygotowania krewetek w piwie musimy przygotować płynne ciasto podobne jak do tradycyjnych naleśników. W tym celu należy użyć szklanki piwa, mąki oraz jedno jajko. Całość przyprawić do smaku, popieprzyć i posolić. Wszystko należy dokładnie wymieszać aż do jednolitej konsystencji. Na rozgrzany rondel z dużą ilością oleju umieszczamy krewetki zanurzone wcześniej w cieście. Nasze krewetki powinny pływać w oleju około 4min. tak aby ich kolor był zarumieniony a otoczka chrupiąca. Po wyjęciu krewetki wykładamy na papier aby pozbyć się nadmiaru oleju.

Zarówno jak i do innych krewetek możemy użyć sosu czosnkowego jak i cytryny, którą skropimy naszą potrawę. 

Aby przygotować sos należy użyć:
  • jogurt naturalny
  • przyprawy tzatzyki
  • czosnek
Czas przygotowania (40min)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz