czwartek, 7 lutego 2013

Kulinaria (Dziś - Krewetki W winie)

Aby przygotować Krewetki w winie potrzebować będziemy:
  • 500 g. krewetek (mogą być w pancerzu lub bez)
  • nie cały kieliszek białego wytrawnego wina
  • oliwa z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  Na rozgrzaną patelnie na której znajduję się oliwa z oliwek wyciskamy czosnek za pomocą wyciskacza. Gdy czosnek nabierze już odpowiedniego wyglądu (zeszkli się) dodajemy krewetki i smażymy około 4min. Po tym czasie należy dodać wino i przyprawić według uznania. W tym stanie krewetki zostawiamy na około 3min, po czym wyjmujemy je na papier w celu odsączenia oliwy.

Do potrawy możemy przygotować sos czosnkowy lecz nie jest to koniecznością. Aby przyrządzić sos musimy użyć
  • jogurt naturalny
  • przyprawy tzatzyki
  • czosnek
Czas przygotowania (30min)
Dodatkowo krewetki możemy skropić cytryną. 
                                                                                                                         Smacznego!

4 komentarze: