Aby przygotować Krewetki w winie potrzebować będziemy:
- 500 g. krewetek (mogą być w pancerzu lub bez)
- nie cały kieliszek białego wytrawnego wina
- oliwa z oliwek
- 4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Na rozgrzaną patelnie na której znajduję się oliwa z oliwek wyciskamy czosnek za pomocą wyciskacza. Gdy czosnek nabierze już odpowiedniego wyglądu (zeszkli się) dodajemy krewetki i smażymy około 4min. Po tym czasie należy dodać wino i przyprawić według uznania. W tym stanie krewetki zostawiamy na około 3min, po czym wyjmujemy je na papier w celu odsączenia oliwy.
Do potrawy możemy przygotować sos czosnkowy lecz nie jest to koniecznością. Aby przyrządzić sos musimy użyć
- jogurt naturalny
- przyprawy tzatzyki
- czosnek
Czas przygotowania (30min)
Dodatkowo krewetki możemy skropić cytryną.
Smacznego!
Ulala, czekam na bardziej rybne przepisy! :D Mniam!
OdpowiedzUsuńBędą będą:)
OdpowiedzUsuńPodobno krewetki w piwie całkiem spoko są tak słyszałem
OdpowiedzUsuńbędą i krewetki w piwie ...
OdpowiedzUsuń