- oprawiony średniej wielkości Lin
- przyprawa do ryb
- olej lub masło
- 2-3 cebule
- śmietana (500g)
- pieprz
- sól
Do przygotowania naszej potrawy potrzebne nam będą dwie patelnie. Na jednej z nich umieszczamy wcześniej przyprawioną rybę, która należy usmażyć. Oczywiście pamiętajmy o tym, że ryba będzie jeszcze duszona w naszym śmietanowym sosie. Na drugiej patelni należy zeszklić cebulę, wcześniej pokrojoną w drobna lub nieco grubszą kosteczkę. Gdy nasza cebula osiągnie właściwy wygląd należy dodać do niej śmietanę. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu około 10-15min. Po tym czasie do wcześniej usmażonej ryby dodajemy nasz przygotowany sos, który razem z rybą powinien dusić się 30-40min. Całość należy przykryć pokrywą aby nasza ryba pochłonęła cały aromat. Naszą potrawę podczas duszenia należy doprawić według swojego uznania, solą i pieprzem.
Czas przygotowania (70-80min)
Możemy użyć także innych ryb takich jak (Sandacz, Dorsz czy Szczupak)
Smacznego!
Na serio smaczne :) gorąco polecam;)
OdpowiedzUsuń