czwartek, 21 lutego 2013

Kulinaria (Dziś - Smażony Okoń i Ikra)

Do przygotowania Smażonego Okonia i Ikry potrzebować będziemy:
  • porcja dla 2 osób (5-10 Okoni)
  • 4-8 woreczków z ikrą
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • przyprawa do ryb
  • mąka

Jedną z najsmaczniejszych ryb w naszych wodach jest Okoń. Jest to ryba bardzo mocno pożądana przez smakoszy. Jednak wiele osób nie lubi ich z powodu ciężkiego oczyszczania ryby z łusek. Do przygotowania Okonia potrzebujemy czystego oprawionego mięsa, oraz starannie wyjętego woreczka z ikrą. Rybę panierujemy podobnie jak i "woreczek" - (można troszkę przycisnąć aby nabrał kształt małego kotlecika). Na patelnie wlewamy olej i smażymy obydwie potrawy. Ikra Okonia smakuję wyjątkowo!

Oto jak powinna wyglądać ikra do smażenia.

Czas przygotowania (20min)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz