Aby przygotować Szaszłyk z Tuńczyka potrzebować będziemy:
- ok. 500g świeżego Tuńczyka
- 2-3 papryki czerwone
- 2-3 średnie cebule
- natka pietruszki
- możliwość posypania serem
Marynata:
- imbir świeżo obrany i starty 3 łyżki (max)
- ocet jabłkowy 3 łyżki (max)
- olej 6 łyżek (max)
- sos sojowy 2-3 łyżki
- miód 2 łyżki
- łyżeczka chili
- świeżo zmielony pieprz
Mieszamy wszystkie składniki marynaty. Tuńczyka kroimy w niewielkie kawałki. Następnie umieszczamy w marynacie i odstawiamy na około 20-25min. Paprykę oraz brokuł kroimy w podobny sposób. Wszystkie składniki nadziewamy na drewniany szpikulec na przemian. Szaszłyki możemy przygotować zarówno w domu jak i na powietrzu przy użyciu grilla lub urządzenia elektrycznego. Należy pamiętać, aby nasza potrawa była regularnie obracana. Serem posypujemy w końcowej fazie pieczenia. Całość ozdabiamy natką pietruszki
Czas przygotowania (25 marynowanie +15min)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz