- oskrobane świeże Okonie
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki masła
- sól
- pieprz mielony czarny
- pieprz mielony biały
- 5 łyżek mąki
- sok z cytryny
- 4 łyżki pokrojonego koperku
- 2 szklanki słodkiej śmietanki 18%
Rybę należy umyć, osuszyć i przyprawić solą oraz pieprzem czarnym.Wszystkie ryby obsypać mąką i umieścić na rozgrzanej patelni gdzie znajduję się już olej. W ostatniej fazie smażenia do ryby dodajemy trochę masła i dosmażamy do odpowiedniego wyglądu. W rondelku rozgrzać dwie łyżki masła, a następnie wsypać posiekany koperek. Całość smażymy około 2 min mieszając. Następnie dodajemy mąkę. Po wymieszaniu składników wlewamy śmietankę. Całość mieszamy i ogrzewamy aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku szczyptą cukru,białego pieprzu mielonego. solą i sokiem z cytryny.
Czas przygotowania (40min.)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz