poniedziałek, 11 lutego 2013

Kulinaria (Dziś - Okoń w sosie koperkowym)

Aby przygotować Okonia w sosie koperkowym potrzebować będziemy:

  • oskrobane świeże Okonie
  • 2  łyżki oleju
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • pieprz mielony czarny
  • pieprz mielony biały
  • 5 łyżek mąki
  • sok z cytryny
  • 4 łyżki pokrojonego koperku
  • 2 szklanki słodkiej śmietanki 18%  

Rybę należy umyć, osuszyć i przyprawić solą oraz pieprzem czarnym.Wszystkie ryby obsypać mąką i umieścić na rozgrzanej patelni gdzie znajduję się już olej. W ostatniej fazie smażenia do ryby dodajemy trochę masła i dosmażamy do odpowiedniego wyglądu. W rondelku rozgrzać dwie łyżki masła, a następnie wsypać posiekany koperek. Całość smażymy około 2 min mieszając. Następnie dodajemy mąkę. Po wymieszaniu składników wlewamy śmietankę. Całość mieszamy i ogrzewamy aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku szczyptą cukru,białego pieprzu mielonego. solą i sokiem z cytryny. 

Czas przygotowania (40min.)

Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz