piątek, 22 marca 2013

Kulinaria (Dziś - Pizza z Krewetkami i tuńczykiem)

Do przygotowania pizzy potrzebować będziemy:
Ciasto:
  • mąka 50g
  • mleko 3/4 szklanki
  • drożdże 3 dag
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki oleju
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
Wierzch:
  • min 10 krewetek bez pancerza
  • tuńczyk z puszki
  • kukurydza konserwowa
  • żółty ser
  • masa pomidorowa do pizzy  
 Do przesianej mąki dodać wcześniej rozkruszone drożdże, ciepłe mleko, cukier, jajko i olej. Zagęścić, przyprawić i dobrze wymieszać. Na wcześniej posmarowaną blachę nałożyć ciasto, uważając aby równomiernie wypełnione były ciastem zarówno boki jak i środek. Na ciasto rozprowadzamy masę pomidorową, a następnie pokrojone krewetki i kawałki tuńczyka. Wszystko posypujemy kukurydzą konserwową i przykrywamy żółtym serem (grubość dowolna). Temperatura piekarnika powinna osiągnąć 170-180*C. W takiej temperaturze nasza pizza powinna piec się około 20 min.

Czas przygotowania: (15min + pieczenie 20min)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz