Do przygotowania Salsy Śledziowej potrzebować będziemy:
- płaty śledziowe 5-6 sztuk
- 1-2 cebule
- sos słodko-kwaśny
- suszone śliwki 6-8 sztuk
Płaty śledziowe moczyć przez noc w wodzie. Cebulę dużą lub dwie mniejsze pokroić i zeszklić do miękkości. Następnie do cebuli dodać suszone, wcześniej moczone godzinę w wodzie śliwki. Wszystko zalać sosem słodko-kwaśnym ze słoika, chwilę zamieszać i odstawić do ostygnięcia.W między czasie wyjętego z wody śledzia pokroić w drobne kawałki. Następnie wymieszać śledzie z zawartością patelni i napełnić tym słoiczki. Pamiętajmy aby przed mieszaniem nasze składniki ostygły. Po godzince możemy już spróbować naszej Salsy Śledziowej.
Czas przygotowania: po moczeniu płatów śledziowych (30min)
Smacznego!
Przepis: Piotr Baran
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz