- 250g świeżego szpinaku
- 250g wędzonego łososia
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka masła
- 4 jajka
- 2 śmietankowe serki Almette
- sól i pieprz do smaku
Szpinak
podsmażyć (suchy bez wody) na maśle z dwoma ząbkami czosnku przetartymi
przez praskę.
Przyprawić go solą i pieprzem do smaku.
Szpinak wystudzić i zmiksować.
Żółtka jajek oddzielić od białek.
Żółtka dodać do szpinaku.
Białka ubić na sztywną pianę.
Pianę delikatnie połączyć ze szpinakiem.
Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Na blaszce równomiernie rozsmarować masę szpiankową.
Piec w 170*C ok. 15 minut.
Placek szpinakowy wystudzić.
Serki Almette wymieszać z ząbkiem czosnku przetartym przez praskę.
Rozsmarować go na wystudzonym placku.
Na serku równomiernie poukładać plastry łososia.
Zwinąć jak roladę. Całość mocno owinąć folią do żywności. Następnie
chować do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie nasza rolada może
śmiało wystąpić w roli doskonałej przystawki imprezowej!
Czas przygotowania: (20-30min.) + czas spędzony w lodówce.
Smacznego!
Przepis - Agnieszka K.
Ooo ludzie,ja to kiedyś u ciotki jadłem,po prostu tego jeść się nie da.Rzygać po tym mi się chciało.
OdpowiedzUsuńWięc następnym razem nie jedz. Mi jak najbardziej smakuje
OdpowiedzUsuń