środa, 9 października 2013

Kulinaria (Dziś - Rolada z łososiem i szpinakiem)

Do przygotowania rolady z łososiem i szpinakiem potrzebować będziemy:
  • 250g świeżego szpinaku
  •  250g wędzonego łososia
  •  3 ząbki czosnku
  •  1 łyżeczka masła
  •  4 jajka
  •  2 śmietankowe serki Almette
  •  sól i pieprz do smaku


Szpinak podsmażyć (suchy bez wody) na maśle z dwoma ząbkami czosnku przetartymi przez praskę. Przyprawić go solą i pieprzem do smaku. Szpinak wystudzić i zmiksować. Żółtka jajek oddzielić od białek. Żółtka dodać do szpinaku. Białka ubić na sztywną pianę. Pianę delikatnie połączyć ze szpinakiem. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na blaszce równomiernie rozsmarować masę szpiankową. Piec w 170*C ok. 15 minut. Placek szpinakowy wystudzić. Serki Almette wymieszać z ząbkiem czosnku przetartym przez praskę. Rozsmarować go na wystudzonym placku. Na serku równomiernie poukładać plastry łososia. Zwinąć jak roladę. Całość mocno owinąć folią do żywności. Następnie chować do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie nasza rolada może śmiało wystąpić w roli doskonałej przystawki imprezowej! 

Czas przygotowania: (20-30min.) + czas spędzony w lodówce. 

Smacznego! 

Przepis - Agnieszka K. 

2 komentarze:

  1. Ooo ludzie,ja to kiedyś u ciotki jadłem,po prostu tego jeść się nie da.Rzygać po tym mi się chciało.

    OdpowiedzUsuń
  2. Więc następnym razem nie jedz. Mi jak najbardziej smakuje

    OdpowiedzUsuń